Menu

Πάτρα: Ερχεται από τη θάλασσα το φυσικό αέριο

  • Γράφτηκε από τον 
Πάτρα: Ερχεται από τη θάλασσα το φυσικό αέριο Πάτρα: Ερχεται από τη θάλασσα το φυσικό αέριο

Αποφασίστηκε από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ ο οδικός χάρτης για το φυσικό αέριο στην Ελλάδα. Η Πάτρα και ο Πειραιάς έχουν επιλεγεί με κατεύθυνση να διαθέτουν εγκατεστημένες μονάδες υγροποιημένου φυσικού αερίου για ναυτιλιακή χρήση μέχρι το 2022.

Η μονάδα υποδοχής του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) σχεδιάζεται στα πλαίσια διακρατικού προγράμματος (Poseidon II) για τη χρήση του ως ναυτιλιακό καύσιμο. Πρόκειται για μονάδα 3.000 κυβικών και σύμφωνα με τους κυβερνητικούς φορείς θα τηρούνται αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας και θα λειτουργεί με σεβασμό στο περιβάλλον.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για να εντάξει το έργο στο φάκελο των υποδομών που θα υποβάλει για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ (2014-2020).

Σ' αυτή την φάση η μονάδα θα αφορά μόνο το ναυτιλιακό καύσιμο, στο πλαίσιο των αποφάσεων που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση για τη χρήση καυσίμων με χαμηλή επιβάρυνση στο περιβάλλον.

Παρόλα αυτά θα έχει την δυνατότητα να επεκταθεί, ώστε αν το θελήσει η πόλη να μπορεί να τροφοδοτηθεί μελλοντικά με υγροποιημένο φυσικό αέριο. Αλλωστε, έχουν γίνει ανακοινώσεις για μελλοντική εγκατάσταση δικτύου και χρήση του LNG στις τρεις μεγάλες πόλεις της Δυτικής Ελλάδας (Πάτρα, Αγρίνιο, Πύργος).

Σ' αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί να γίνει χωροθέτηση μονάδας ή μονάδων αποθήκευσης και μετατροπής του LNG σε αέριο χρήσης και στις τρεις πόλεις ή τουλάχιστον σε μία. Στο λιμάνι της Πάτρας υπάρχει η επιφάνεια που απαιτείται για να προστεθούν δεξαμενές που θα μπορούν να διοχετεύουν υγροποιημένο φυσικό αέριο για οικιακή και βιομηχανική χρήση (με επέκταση στη Βιομηχανική Περιοχή).

Την τροφοδοσία των τριών πόλεων με LNG, με τη μεταφορά του διά θαλάσσης, επεσήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο 9ο Περιφερειακό Συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Δυτικής Ελλάδας. Θυμίζουμε ότι στην ομιλία του, έκανε αναλυτική αναφορά στην κατασκευή των σχετικών υποδομών στις τρεις πόλεις, σημειώνοντας πως η Δημόσια Εταιρεία Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδος θα καταθέσει άμεσα σχέδιο για την ανάπτυξη των δικτύων διανομής, ώστε μέσα στην πενταετία 2019 - 2023 να αναπτυχθούν 468 χιλιόμετρα δικτύου φυσικού αερίου, που θα καλύπτουν κατά 100% και τους τρεις αστικούς ιστούς. Με αυτό τον τρόπο, εκτιμάται πως θα κατασκευαστούν 4.700 συνδέσεις έως το 2023 και 13.500 έως το 2029, οι οποίες θα καλύπτουν όλες τις κατηγορίες καταναλωτών, αλλά στη συντριπτική τους πλειοψηφία θα εξυπηρετούν κατοικίες.

ΠΗΓΗ: pelop.gr by ΜΙΧΑΛΗΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια
επιστροφή στην κορυφή
  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
  3. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ
Μαρτίου 21, 2018

Ιράκ: Τουλάχιστον 12 μαχητές του PKK…

Αεροπορικός βομβαρδισμός που πραγματοποίησαν τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη «εξουδετέρωσε»…
Οκτωβρίου 03, 2015

Το αρνάκι

in CINEMA

Ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Τούρκους σκηνοθέτες, ο…
Οκτωβρίου 27, 2014

Σήμερα 27-10-2014 έρχονται οι "Ικέτιδες του…

Οι "Ικέτιδες" του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία του Χρήστου…
Ιουνίου 10, 2016

Ποιες ασθένειες μεταδίδονται με το φιλί

Μπορεί η λοιμώδης μονοπυρήνωση να ονομάζεται «ασθένεια του…
Δεκεμβρίου 09, 2014

ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ 400: Μην απαντήσετε…

Ένα μήνυμα κυκλοφορεί από επιτήδιους οι οποίοι χρησιμοποιούν…
Μαρτίου 15, 2015

Οι υπέρηχοι στη μάχη κατά του…

Στη μάχη κατά της ανίατης μέχρι σήμερα νευροεκφυλιστικής…
Αυγούστου 17, 2015

Δραματική διάσωση αλόγου – Δείτε πού…

Υπεράνθρωπες προσπάθειες, προκειμένου να απεγκλωβίσουν ένα άλογο, το…
next
prev