Menu

O Μεγάλος Αδελφός σε smartphone

  • Γράφτηκε από την 

 

bigbrotherΣάλο έχει προκαλέσει στο Διαδίκτυο βίντεο Αμερικανού προγραμματιστή στο οποίο επιδεικνύεται πως προεγκαταστημένο λογισμικό σε εκατομμύρια smartphone που καταγράφει κάθε «χτύπημα».

Ειδικότερα, ο προγραμματιστής του XDA, Trevor Eckhart ανακάλυψε μια κρυμμένη εφαρμογή με όνομα «IQRD», η οποία «παρακολουθεί» τους κατόχους των περισσότερων κινητών τηλεφώνων που πωλούνται στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα πρόκειται για συσκευές της Nokia, Blackberry και Android ενώ η εφαρμογή εντοπίζεται και στις iDevices, παρέχοντας όμως «φτωχότερες» πληροφορίες σε σχέση με τα προηγούμενα. Η συγκεκριμένη εφαρμογή ανήκει στην εταιρεία Carrier IQ.

Μάλιστα, ο Trevor Eckhart πειραματιζόμενος με το HTC του, το οποίο διέθετε Android λειτουργικό, αποκάλυψε πως από την εφαρμογή δεν ξεφεύγει τίποτα. Καταγράφεται το κάθε «tap» του χρήστη, από απλά μηνύματα μέχρι και οι αναζητήσεις στο Web. Το IQRD είναι σε θέση να καταγράψει μέχρι και τις κρυπτογραφημένες συνδέσεις HTTPS. Όμως η Super – κατασκοπευτική εφαρμογή έχει και επιπλέον δυνατότητες: Γνωρίζει το μοντέλο της συσκευής, τη διαθέσιμη μνήμη, τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας το είδος των εφαρμογών, τη γεωγραφική θέση κ.α. Τώρα λοιπόν γνωρίζετε γιατί κάποιες στιγμές νιώθετε πως σας παρακολουθούν!

 

Στο βίντεο ο Trevor Eckhart χρησιμοποιεί ένα smartphone το οποίο έχει επαναφέρει στις εργοστασιακές ρυθμίσεις. Αναζητά και εντοπίζει την επίμαχη app και στη συνέχεια (από το 5ο λεπτό και μετά, σε ένα βίντεο διάρκειας 17') δείχνει ότι η app καταγράφει ότι επιλέγει στο αριθμητικό πληκτρολόγιο, ό,τι υποβάλλει προς αναζήτηση σε μια ασφαλή σύνδεση στο google.com (https), ότι η app έχει ήδη καταγράψει το περιεχόμενο SMS που λαμβάνει πριν καν το διαβάσει ο παραλήπτης. Παρά το γεγονός ότι η κατηγορία τεκμηριώνεται σε ένα HTC Evo με Android, ο Eckhart επισημαίνει ότι η επίμαχη app υπάρχει σε κινητά άλλων κατασκευαστών και με άλλο λειτουργικό σύστημα (Android, Blackberry, Nokia). Τέλος, η λειτουργία της app δεν μπορεί να διακοπεί (αναγκαστική διακοπή) και η app δεν μπορεί να διαγραφεί (uninstall).

 

Τι έχει να πει η iQ Carrier για όλα αυτά;

H επίμαχη app αναπτύχθηκε από την εταιρεία CarrierIQ, σύμφωνα με την οποία (PDF) αυτό που κάνει είναι να προμηθεύει «Mobile Intelligence» για τις επιδόσεις φορητών συσκευών και δικτύων για να βοηθήσει τους πελάτες της, δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και κατασκευαστές, να προσφέρουν υπηρεσίες και προϊόντα υψηλής ποιότητας στους δικούς τους πελάτες. Σύμφωνα με την εταιρεία, για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, πρέπει «να μετράει και να υπολογίζει» τον τρόπο χρήσης των φορητών συσκευών, είτε πρόκειται για smartphone, για απλό κινητό τηλέφωνο ή ταμπλέτες.

Εντούτοις, ενώ αρχικά η CarrierIQ αρνιόταν κατηγορηματικά ότι κατέγραφε κάθε tap του χρήστη, ή ότι πουλούσε όποια πληροφορία κατέγραφε σε τρίτους. Μάλιστα, απείλησε να στραφεί νομικά εναντίον του προγραμματιστή Trevor Eckhart μεταξύ άλλων και για δυσφήμιση.

O Eckhart απευθύνθηκε στο Ίδρυμα Ηλεκτρονικού Μετώπου (EFF) για να αντιμετωπίσει την επίθεση. Στην επιστολή του προς την εταιρεία (PDF), το Ίδρυμα Ηλεκτρονικού Μετώπου δηλώνει την πεποίθηση όλα όσα ισχυρίζεται ο προγραμματιστής είναι αληθή και ότι το τελεσίγραφο αποτελεί προσπάθεια να καταπνίξει η εταιρεία την ελευθερία του λόγου. Με τη μεσολάβηση του ιδρύματος, η CarrierIQ υποχώρησε, ανακάλεσε και απηύθυνε συγνώμη προς τον Eckhart με τον οποίο ζήτησε «να γίνει διάλογος», με τη μεσολάβηση του Ιδρύματος.

 

Υπάρχει τρόπος απενεργοποίησης του IQRD;

Η εφαρμογή είναι τόσο καλά κρυμμένη στον πηγαίο κώδικα των κινητών που τη διαθέτουν κι έτσι δύσκολα θα … την αποχωριζόταν κανείς. Έτσι για να απενεργοποιήσει κανείς πλήρως το IQRD, θα πρέπει να εγκαταστήσει κάποιο τροποποιημένο λειτουργικό, χάνοντας έτσι την εγγύηση της συσκευής.

 

Apple

Ωστόσο η Apple φρόντισε να προσθέσει την επιλογή απενεργοποίησης της συγκεκριμένης εφαρμογής μέσω απλών ρυθμίσεων σε συσκευές με iOS 5.0:

 

Settings > General > About > Diagnostics & Usage και εκεί επιλογή του Don't Send.

 

Για συσκευές με προηγούμενες εκδόσεις του iOS (π.χ. iOS 4.0) δεν είναι γνωστό ακόμα πως μπορούμε να απενεργοποιήσουμε τη λειτουργία.

 

Τελευταία άρθρα από τον/την tsilinikaki eleni

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια
επιστροφή στην κορυφή