Menu

Γιατί το ρύζι σε βοηθά να κοιμηθείς καλύτερα;

Γιατί το ρύζι σε βοηθά να κοιμηθείς καλύτερα;

πιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο και άλλα ερευνητικά κέντρα της Ιαπωνίας, βρήκαν σε μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLoS One ότι το ρύζι βοηθάει στον καλό ύπνο ενώ τα λαζάνια τον εμποδίζουν. Το ψωμί, οι πίτσες, οι φρυγανιές και γενικότερα τα αρτοσκευάσματα δεν ασκούν επίδραση, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

 

Προηγούμενες μελέτες είχαν συμπεράνει ότι η κατανάλωση τροφίμων με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη σχετίζεται με την καλή ποιότητα του ύπνου. Ο γλυκαιμικός δείκτης δείχνει πόσο αυξάνεται το σάκχαρο στο αίμα έπειτα από την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι, τόσο περισσότερο και επί περισσότερη ώρα αυξάνεται το “ζάχαρο” του αίματος, δηλαδή η γλυκόζη.

Μια αυστραλιανή μελέτη έχει δείξει ότι ο γλυκαιμικός δείκτης των τροφίμων επηρεάζει τη συγκέντρωση του αμινοξέος τρυπτοφάνη, σε σχέση με τα υπόλοιπα αμινοξέα. Αυτό προκαλεί υπνηλία διότι αυξάνει την μελατονίνη. Έχει βρεθεί ότι οι τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη το βράδυ φέρνουν ύπνο 10 λεπτά γρηγορότερα από τις τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι Ιάπωνες ερευνητές μελέτησαν την επίδραση που έχουν στον ύπνο τρεις τροφές που περιέχουν αρκετό άμυλο: το ρύζι, το ψωμί και τα λαζάνια. Ο γλυκαιμικός δείκτης των ψωμιών που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη ήταν μεταξύ  51 και 74, των λαζανιών μεταξύ 46 και 47, και του ρυζιού ήταν 77.
Το ρύζι ευνοεί τον ύπνο

Οι ερευνητές ανέλυσαν τις διατροφικές συνήθειες και την ποιότητα του ύπνου 1.848 ανδρών και γυναικών ηλικίας 20-60 ετών.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής, καθώς και ένα ερωτηματολόγιο αξιολόγησης της ποιότητας του ύπνου τους που λάμβανε υπ’ όψιν τον χρόνο που χρειάζεται κάποιος για να κοιμηθεί όταν είναι ξαπλωμένος στο κρεβάτι, τη διάρκεια του ύπνου, το πόσο ήσυχα κοιμάται, την συχνότητα έγερσης μέσα στη νύχτα, την λήψη υπνωτικών και το πόσο ξεκούραστος νιώθει όταν ξυπνάει.

Όπως διαπιστώθηκε, οι εθελοντές που συνήθιζαν να καταναλώνουν ρύζι για βραδινό είχαν 46% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν προβλήματα στον ύπνο τους σε σύγκριση με όσους έτρωγαν λαζάνια. Η κατανάλωση ρυζιού σχετίσθηκε με καλύτερη γενική βαθμολογία σε όλες τις παραμέτρους αξιολόγησης του ύπνου, καθώς και με μεγαλύτερη διάρκεια.

Η κατανάλωση των λαζανιών σχετίσθηκε με πιο συχνή διαταραχή του ύπνου, υψηλότερα επίπεδα πρωινής δυσλειτουργίας, αυξημένη χρήση υπνωτικών φαρμάκων, φτωχότερη ποιότητα ύπνου και περισσότερη ώρα στριφογυρίσματος στο κρεβάτι. Η κατανάλωση ψωμιού και προϊόντων άρτου δεν φάνηκε να επηρεάζει τον ύπνο.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, τα αποτελέσματα της μελέτης μπορεί να εξηγούνται από τις διαφορές στις τιμές του γλυκαιμικού δείκτη. Επιπλέον, το ρύζι περιέχει μελατονίνη, κάτι  επίσης παίζει ρόλο.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή
  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
  3. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ
Φεβρουαρίου 25, 2015

Συμπληρωματικές οδηγίες για την εποχική γρίπη

Συμπληρωματικές οδηγίες για την εποχική γρίπη απέστειλε το…
Αυγούστου 29, 2014

4 μυστικά ομορφιάς με βάση το…

Το λεμόνι κάνει θαύματα, κάτι ήξεραν οι παλιές…
Ιανουαρίου 29, 2016

Πόσο κρέας πρέπει να τρώνε τα…

Από πολύ μικρή κιόλας ηλικία τα παιδιά πρέπει…
Αυγούστου 04, 2014

Τα 6 πιο απίθανα μέρη του…

Ασυνήθιστες πλαστικές επεμβάσεις που για κάποιους μπορεί να…
Αυγούστου 05, 2014

"Έρωτας α λα Ισπανικά": Η νέα…

in CINEMA

Iσπανική κωμωδία που έσπασε τα εισπρακτικά κοντέρ στην…
Αυγούστου 30, 2014

Θαυμάσιο ΤΡΙΚ για μαλλιά γεμάτα όγκο!

Θέλετε μαλλιά γεμάτα όγκο, αλλά και φυσική κίνηση;…
Αυγούστου 12, 2011

«Εύρηκα»! από την Ελισάβετ

Η Βασίλισσα Ελισάβετ πρόκειται να χρησιμοποιήσει μια εφεύρεση…
Σεπτεμβρίου 11, 2015

Ο Super Mario είναι πρόσφυγας και…

O Super Mario σε ρόλο πρόσφυγα είναι αναγκασμένος…
Οκτωβρίου 04, 2014

Τέρας Lagarfljοtsormur της Ισλανδίας

Το πιο διάσημο τέρας της Ισλανδίας, πολλοί αποκαλούν…
Σεπτεμβρίου 06, 2015

Τα μυστικά του Παρθενώνα

Το εκπληκτικό αυτο ντοκιμαντέρ του PBS με τίτλο:…
Δεκεμβρίου 11, 2014

Πως θα φέρονταν οι άντρες αν…

Οι γυναίκες με περίοδο στοιχειώνουν την καθημερινότητά μας…
next
prev