Menu

Φουκουσίμα: Ανησυχία για κρούσματα καρκίνου σε παιδιά.

Φουκουσίμα: Ανησυχία για κρούσματα καρκίνου σε παιδιά.

Μια μελέτη για τις συνέπειες της ραδιενέργειας η οποία εκλύθηκε όταν σημειώθηκε η πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα έδειξε ότι 103 παιδιά και έφηβοι στην περιοχή, ηλικίας κάτω των 18 ετών τη στιγμή του δυστυχήματος, ανέπτυξαν καρκίνο του θυρεοειδούς, όμως η σχέση των κρουσμάτων αυτών με το δυστύχημα δεν έχει ακόμη επαληθευτεί.

Έγιναν εξετάσεις σε περίπου 300.000 νέους στην επαρχία Φουκουσίμα, στη βορειοανατολική Ιαπωνία, από μια επιτροπή η οποία παρακολουθεί την υγεία των κατοίκων της. Ο αριθμός των κρουσμάτων καρκίνου που επαληθεύτηκαν με χειρουργικές επεμβάσεις ανέρχεται στα 57. Υπάρχουν άλλες 46 περιπτώσεις που οι γιατροί δεν δηλώνουν ακόμη βέβαιοι

κατά 100%, αλλά εκτιμάται πως η πιθανότητα να έχουν αναπτυχθεί κακοήθεις νεοπλασίες είναι πολύ μεγάλη. Εξάλλου ένας ακόμη έφηβος χειρουργήθηκε, αλλά ο όζος που βρέθηκε ήταν καλοήθης.

Η αναλογία των παιδιών στην επαρχία Φουκουσίμα που πλήττονται είναι της τάξης των 30 ανά 100.000, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία αναφοράς για την περιοχή, κάτι που αποτρέπει την ασφαλή εξαγωγή του συμπεράσματος ότι η αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου οφείλεται στο πυρηνικό δυστύχημα του Μαρτίου του 2011. Οι ειδικοί που έχουν διορίσει οι αρχές στην επαρχία τείνουν να θεωρούν ότι τα κρούσματα καρκίνου δεν συνδέονται άμεσα με την καταστροφή.

“Δύσκολα μπορεί να τεκμηριωθεί μια σχέση αιτίου-αιτιατού, αλλά πρέπει μολαταύτα να συνεχιστούν οι εξετάσεις, διότι η αναλογία της ανακάλυψης όγκων αυξάνεται με την ηλικία, ακόμα και υπό κανονικές συνθήκες”, δήλωσε ο καθηγητής Σουνίτσι Σουζούκι του πανεπιστημίου ιατρικής της Φουκουσίμα κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των αποτελεσμάτων της έρευνας, το απόγευμα της Κυριακής.

Όμως οι γονείς των παιδιών που προσβλήθηκαν από καρκίνο δυσκολεύονται να μην πιστέψουν πως η αιτία είναι η έκθεσή τους στην ακτινοβολία (κυρίως ραδιενεργού ιωδίου 131) τις πρώτες ημέρες μετά την καταστροφή.

Ο θυρεοειδής αδένας λειτουργεί σαν σφουγγάρι για το ιώδιο (την πρώτη ύλη για την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών), ειδικά αν πρόκειται για παιδιά στην ανάπτυξη. Αυτός ο αδένας είναι ιδιαίτερα ευάλωτος σε εκπομπές ραδιενεργού ιωδίου 131 σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος. Γι' αυτό συνιστάται σε τέτοιες περιπτώσεις η λήψη στερεού ιωδίου ώστε να κορεστεί ο θυρεοειδής. Αυτό το μέτρο δεν ελήφθη στη Φουκουσίμα.                

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή
  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
  3. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ
Σεπτεμβρίου 15, 2014

Με internet και laptop όσοι δικαιούνται…

Με δωρεάν ίντερνετ και ένα laptop θα καταπολεμήσει…
Αυγούστου 25, 2014

Πως να ανανεώσεις μόνη σου το…

Τώρα εύκολα και γρήγορα μπορείς να διαμορφώσεις το…
Σεπτεμβρίου 24, 2014

Η Θέμις Μπαζάκα στο Εθνικό Θέατρο…

Το Εθνικό Θέατρο επαναλαμβάνει τη "Δυτική αποβάθρα" του…
Οκτωβρίου 22, 2014

Τι ανησυχητικό κοινό έχει ο έρπητας…

Τεράστιο ποσοστό του ενήλικου πληθυσμού μολύνεται από τον…
Απριλίου 05, 2016

Πτήση με drone πάνω από το…

Υπάρχει ένα μέρος στην Ελλάδα που μοιάζει με…
Σεπτεμβρίου 20, 2014

Μια μάγισσα στη Νέα Υόρκη ,…

Είναι πραγματική μάγισσα;  Πως το έκανε αυτό; Πως…
Απριλίου 04, 2018

Τα κιλά δεν κάνουν τον χορευτή

Θεωρείτε ότι πρέπει να είναι κάποιος αρκετά αδύνατος…
Μαΐου 26, 2016

Άνοιξε το πρώτο drone - Cafe…

Ολλανδοί φοιτητές δημιούργησαν το πρώτο Drone Café στο…
next
prev