Menu
K2 Items
K2 Categories

H Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική

Σύμφωνα με την παραδοσιακή Κινέζικη ιατρική, μπορεί να εφαρμόζονται διαφορετικές θεραπείες για τις ίδιες ασθένειες, ενώ διαφορετικές παθήσεις να αντιμετωπίζονται με παρεμφερή τρόπο | Υγεία Ειδήσεις Σύμφωνα με την παραδοσιακή Κινέζικη ιατρική, μπορεί να εφαρμόζονται διαφορετικές θεραπείες για τις ίδιες ασθένειες, ενώ διαφορετικές παθήσεις να αντιμετωπίζονται με παρεμφερή τρόπο | Υγεία Ειδήσεις

Μέθοδοι για τη διατήρηση της υγείας και τη προώθηση της μακροβιότητας έχουν παρουσιαστεί στη Κίνα εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια.

Η Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική (Π.Κ.Ι) είναι ένα παραδοσιακό σύστημα ιατρικής, που εφαρμόζεται με επιτυχία,τα τελευταία 3.000 χρόνια. Οφείλουμε να συμπεράνουμε, ότι η Π.Κ.Ι έχει μια συνέχεια στο χρόνο και το γεγονός αυτό πιστοποιεί την αρτιότητά της, γιατί ο χρόνος έχει την ιδιότητα να εξαφανίζει τα άχρηστα και τα ψευδή και να διατηρεί τα χρήσιμα και τα αληθινά.

Το πρώτο ιατρικό κείμενο "Εσωτερική Παθολογία του Κίτρινου Αυτοκράτορα" 黄帝内经 (Huáng Dì Nèi Jīng) αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία στηρίζεται η εκπαίδευση των σύγχρονων Κινέζων πάνω στην ιατρική του τόπου τους. Αυτό σημαίνει ότι η Π.Κ.Ι δεν είναι ένα νεκρό κειμήλιο του παρελθόντος, αλλά μία ζωντανή τέχνη και επιστήμη την οποία οι περισσότεροι Κινέζοι προτιμούν για να θεραπεύονται. Σήμερακαι στη Δύση, παραπάνω από το 1/4 του πληθυσμού χρησιμοποιεί τουλάχιστον μία από τις μεθόδους θεραπείας της Π.Κ.Ι. Στην Ελλάδα, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι καταφεύγουν σε αυτή για να αντιμετωπίσουν σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα.

Η Π.Κ.Ι βλέπει όλες τις λειτουργίες του ατόμου, σωματικές και ψυχικές, συνδεδεμένες με το περιβάλλον του, ως ένα ενιαίο και αλληλένδετο σύνολο. Δεν απομονώνει συγκεκριμένα συμπτώματα ή εκδηλώσεις , αλλά επιδιώκει να τα δει ως μέρος της συνολικής "εικόνας ανισορροπίας". Το λεγόμενο σύνδρομο.
Ένας καταρτισμένος θεραπευτής που εφαρμόζει Π.Κ.Ι έχει τη δυνατότητα να παρατηρήσει τις ανισορροπίες της ροής της ενέργειας - το λεγόμενο "Τσι" 气 (Qì) και των δυσλειτουργιών του οργανισμού, πριν εκείνες εκδηλωθούν σε ασθένεια.
Σκοπός του είναι να παρατηρεί και να διορθώνει τη διαταραχή στην ομοιόσταση του οργανισμού, πριν παγιωθεί η αρρώστια. Έτσι, η εφαρμογή της Π.Κ.Ι είναι σημαντικότατη και όσων αφορά στη πρόληψη προβλημάτων υγείας.
Σύμφωνα με τη Π.Κ.Ι, τα ενεργειακά σημεία του σώματος σχηματίζουν ένα δίκτυο καναλιών, όπου ρέει η ενέργεια "Τσι" 气 (Qì). Τα κανάλια αυτά ονομάζονται μεσημβρινοί και συνδέουν το κάθε κύτταρο, ιστό και όργανο σε ένα ενιαίο σύμπλεγμα λειτουργιών. Κατατάσσονται σε δύο αντίθετα και συγχρόνως αλληλοεξαρτώμενα ρεύματα, γνωστά ως yin-yang. Η υγεία μας έγκειται στην ισορροπία των δύο αυτών δυνάμεων. Όταν χάνεται αυτή η ισορροπία, το qi των μεσημβρινών οδηγείται σε κατάσταση υπερπληρότητας ("μπλοκάρισμα") ή ανεπάρκειας. Αυτή ακριβώς τη δυσαρμονία βιώνουμε σαν δυσφορία, πόνο ή ασθένεια.

Οι διάφοροι κλάδοι της Π.Κ.Ι είναι

θεραπεία μέσω μάλαξης και σωματικού χειρισμού
θεραπεία μέσω βελονισμού
θεραπεία μέσω άσκησης και αναπνοής
θεραπεία μέσω διατροφής
θεραπεία μέσω διαλογισμού
θεραπεία μέσω βοτάνων και φυσικών φαρμάκων
Η γνωριμία με την Π.Κ.Ι μπορεί να αποτελέσει μια δημιουργική διαδικασία που μπορεί να αλλάξει ριζικά το τρόπο ζωής του καθένα μας.

Επιμέλεια άρθρου από την Βεατρίκη Βλαστάκη (www.shiatsu-massage.gr)

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μαΐου 24, 2018

Η Βόρεια Κορέα ανατίναξε το πεδίο πυρηνικών δοκιμών της

Η Πιονγιάνγκ ανατίναξε σήραγγες του πυρηνικού σταθμού -ο οποίος βρίσκεται στο Kilju, στα βόρεια της χώρας- στο πλαίσιο των δεσμεύσεών…
Μαΐου 24, 2018

Ρωσικός πύραυλος κατέρριψε πάνω από την Ουκρανία την πτήση MH17 με 298 νεκρούς

Ο πύραυλος που κατέρριψε το αεροσκάφος το οποίο εκτελούσε την πτήση MH17 της Malaysia Airlines πάνω από την ανατολική Ουκρανία…
Μαΐου 24, 2018

Η βενζίνη θα φτάσει 2,5 ευρώ, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων στο ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ ανέφερε ότι η τιμή της βενζίνης στα…
Μαΐου 24, 2018

Η Mia Khalifa κάλεσε την αστυνομία για να παραδώσει το όπλο της

Μπορεί εδώ και καιρό η Mia Khalifa να έχει εγκαταλείψει τον χώρο της ερωτικής βιομηχανίας, όμως αυτό δεν σημαίνει οτι…
Μαΐου 24, 2018

Ο Ροναλντίνιο έτοιμος να παντρευτεί με δύο γυναίκες!

Να μας ξανατρελάνει επιχειρει ο "Ρόνι", καθώς τον Αύγουστο ετοιμάζεται να παντρευτεί δύο γυναίκες σύμφωνα με δημοσιεύματα στη Βραζιλία.